Lemmikillä voi olla eroahdistusta

Mistä eroahdistus johtuu ja miten sitä voi helpottaa?

16.09.2020 07.33.02
Anu Peltola
0 kommenttia

Ihmiset ovat palanneet pitkän koronakevään ja lomien jälkeen töihin ja kouluun. Se voi olla iso yllätys perheen lemmikille, joka saattaa kärsiä eroahdistuksesta tilanteen muututtua radikaalisti. 

Mistä eroahdistus lemmikillä johtuu?

Ei-toivotun käyttäytymisen aiheuttaja voi olla hyvinkin pieni asia tai tilanne, jota omistaja ei tule edes ajatelleeksi. Eroahdistuksesta kärsii esimerkiksi koira, jota ei ole opetettu olemaan yksin.

Pitkän kesäloman päättyminen ja liian nopea paluu arkeen ja yksinoloon saattavat aiheuttaa herkälle koiralle ahdistusta. Stressaantumisen taustalla voi olla tarve pitää lauma yhdessä.

Miten eroahdistus ilmenee?

Oireet vaihtelevat yksilöittäin: osa koirista on yliaktiivisia, osa masentuneita. Tyypillisiä oireita ovat haukkuminen tai ulvominen, joka alkaa melko pian omistajan poistumisen jälkeen. Koira voi myös raapia ovia, juosta ympäriinsä, pureskella tavaroita tai tehdä tarpeet sisälle.

Helpottaako eroahdistus päivän mittaan?

Ahdistus on voimakkaimmillaan ensimmäisen puolen tunnin aikana. Sen jälkeen useimpien koirien aktiivisuus laskee matalammaksi, kunnes koira taas huomaa yksinolonsa ja oirehtii. Hajuilla on merkitystä: omistajan tuoksun hiipuminen asunnosta pikkuhiljaa päivän aikana voi laukaista oireilun.

Mikä auttaa?

Systemaattinen tapa parantaa tilannetta on käytösterapia harjoitteluineen. Siinä opetetaan koira rauhoittumaan ja palkitaan makupaloilla ja kehuilla.

Jokainen koira on yksilö, joten syyt ahdistukseen ja sen ilmentymiseen ovat erilaiset. Sen vuoksi kannattaa kysyä neuvoa kouluttajalta, eläintenhoitajalta tai lääkäriltä, jottei liian nopea eteneminen tai vääränlaiset harjoituksen pahenna tilannetta. Joskus kiinnitetään huomiota myös lisäravinteisiin.

Hyviä vinkkejä ja kotikonsteja eroahdistuksesta kärsivän eläimen kanssa

· Tee lähdöstäsi ja paluustasi rauhallinen, ei suurieleisiä tervehdyksiä tai hyvästejä

· Jos koira on ylienerginen palatessasi, teetä sillä pieni tehtävä ensin ja anna sen jälkeen palkinto. Rapsutukset ja halit annetaan vasta sen jälkeen, kun koira on rauhallinen.

·  Hajujen voimistamiseksi voit käyttää vaatteitasi: laita vaatteita yöksi sänkyyn, ja levitä ne eri paikkoihin huoneisiin tai koiran petiin päiväksi. Kerää vaatteet taas, kun olet kotona ja laita ne uudelleen ”hajustumaan” sänkyyn yöksi. Näin tuoksu pysyy huoneistossa pidempään lähtösi jälkeen.

·  Lenkki ja aivojumppa ennen lähtöäsi saattavat helpottaa yksin jäämistä. Anna koiran rauhoittua ennen kuin lähdet.

·  Älä ruoki koiraa juuri lähtiessä, vaan noin 20 min ennen.

·  Kierrätä leluja – jätä muutama lelu päiväksi kaveriksi ja muut lelut kaappiin. Vaihda lelut viikon välein. Mielenkiinto säilyy, eikä leluista tule ähkyä.

·  Radiosta voi myös jättää rauhallisen puhekanavan päälle

Onko muilla lemmikeillä eroahdistusta?


Eroahdistuksesta puhuttaessa viitataan usein koiriin, mutta myös kissat voivat ahdistua yksinäisyydestä ja  omistajan poissaolosta.

Kissojen kohdalla asiantuntijat käyttävät mieluummin termiä muutosahdistus: kissa kiintyy kaikkeen tuttuun ja turvalliseen. Useimmat kissat eivät pidä muutoksista, vaan kokevat ne hermostuttavina. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi se, että paljon kotona aikaa kissan kanssa viettänyt omistaja palaa työelämään.  Samalla tavalla muutos voi olla vaikka uusi huonekalu.

Useimmiten kissan muutosahdistus ilmenee merkkailuna. Kannattaa järjestää kissalle virikkeitä, ja totuttaa palkitsemisella poissaoloon – esimerkiksi siten, että poissaolon jälkeen seuraa jotain erityisen mukavaa: leikkihetki, seurustelua…

 

 

Taustamateriaalina on käytetty Ylen, Evidensian ja Eukanuban sivuja Ihmeotuksen omien kommenttien lisäksi.