Pienemmät akvaariot ovat nyt trendin harjalla

Sisustuksellinen arvo on pääasia nanoakvaariossa ja akvaskeippauksessa

06.04.2021 17.55.30
Anu Peltola
0 kommenttia

Akvaarioblogin toisessa osassa pureudutaan hieman tarkemmin akvaariomaailman trendeihin. Sisustuksellinen arvo on pääasia nanoakvaariossa ja akvaskeippauksessa.

Tällä hetkellä trendinä on pienikokoinen, niin sanottu nanoakvaario. 

- Pieneen akvaarioon valitaan kauniita kasveja sekä luonnollisia elementtejä, kuten kiviä ja juurakoita.  Nanoakvaariossa, jonka koko on vähintään 40 litraa, voidaan pitää aivan pieniä 1,5 – 2 sentin pituisia kaloja ja rapuja.  Hyviä vaihtoehtoehtoja nanoakvaarioon ovat esimerkiksi pienet rasborat, sinineon- ja hehkutetrat, sukaravut tai kotilot, Ihmeotuksen akvaariovastaava Ville kertoo.


Pääpaino on sisustuksessa. Akvaarion halutaan olevan kaunis ja luonnollisesti sisustettu, kuin taideteos. Akvaarioon luodaan esteettisiä maisemia. Tätä harrastusta kutsutaan akvaskeippaukseksi (aquascaping). Se on taidetta pinnan alla. Kuten muussakin taiteessa, akvaskeippaustakin on olemassa useita eri tyylejä.    

- Luonnonmukaisessa sisustuksessa akvaarioon voidaan sommitella esimerkiksi puiden oksia ja pohjalle kuolleita lehtiä, kuten intianmantelipuun lehtiä. Ne kestävät akvaariossa hyvänä kolmesta kuuteen viikkoa ja toimivat samalla luonnonmukaisena vedenparannusaineena ja ruokana monneille sekä ravuille, Ville kertoo. - Yhtälailla luonnonmukaista on valtava kasvirunsaus.

  

Maailmalla järjestetään akvaskeippauksesta isoja kilpailuja. Suomessakin pienimuotoisesti kilpaillaan.

Kenties sellaiset voisi nyt järjestää virtuaalisesti, jolloin innokkaat harrastajat voisivat esitellä taidettaan yleisölle!

Jos olet kiinnostunut akvaskeippauksesta tai nanoakvaarioista, kysy rohkeasti asiasta Ihmeotuksesta. Allasmäärä Ihmeotuksessa on rajallinen tilan vuoksi, mutta yksityisenä toimijana voimme tilata ketjuista riippumattomasti niin sisustuselementtejä, altaita,kasveja, tekniikka, somisteita ja eläimiä asiakkaiden toiveiden mukaan. Asiantunteva henkilökunta auttaa mielellään.

Ja se virtuaalinen kuvakisakin on luvassa.

 

AKVASKEIPPAUS JA NANOAKVAARIO

     Akvaskeippaus tulee englannin kielen sanasta aquascaping. Sillä tarkoitetaan kauniiden vedenalaisten maisemien rakentamista akvaarioon.

Nanoakvaariolla tarkoitetaan pientä, tyypillisesti alle 40-litraista akvaariota, joissa ei pidetä kaloja. Nanoakvaariossa voi pitää korkeintaan selkärangattomia, kuten sukarapuja tai kotiloita.

Ihmeotuksen Ville kertoo kiehtovasta akvaariomaailmasta blogisarjassa. Ensimmäisessä osassa keskityttiin akvaarioaloittelijan perusasioihin. Löydät sen täältä. Tässä toisessa osassa kurkistetaan trendeihin.