Yleinen harhaluulo on, että kani olisi häkkieläin

Kani on lemmikkinä älykäs, aktiivinen ja seurallinen

31.03.2021 16.24.00
Anu Peltola
0 kommenttia

Kani on lemmikkinä älykäs, aktiivinen, touhuava ja seurallinen. Kania voikin verrata lemmikkinä tietyllä tavalla kissaan. Mitä muuta lemmikkikanista haaveilevan kannattaa tietää?

Ensimmäiseksi Ihmeotuksen Kiira haluaa kumota yleisen harhaluulon siitä, että kani olisi häkkieläin. Kanin pitämiseen ei välttämättä tarvita häkkiä ollenkaan. Häkkiä ei ole tarkoitettu kanin kokoaikaiseksi asumukseksi. Kanihäkkiä voi pitää lemmikin yöpaikkana, jos kani saa päivällä juoksennella vapaasti.

"Hyppimiseen ja energian purkamiseen häkki ei kokoaikaisena ole riittävän suuri. Jos kanihäkkiä käyttää, yksi hyvä ratkaisu on pitää häkin ovi koko ajan avoinna, jolloin kani voi mennä ja tulla oman mielensä mukaan. Jos kylään tulee esimerkiksi koiravieraita, kanin saa laitettua häkkiin turvaan", Kiira sanoo.

Kuinka paljon kani sitten tarvitsee tilaa? Voiko kanin ottamista harkita yksiöön?

"Sanoisin, että yksiöön voi ottaa yhden kanin. Pääasia on muistaa, että häkki itsessään on liian pieni, eikä riitä liikkumistilaksi. Liikkumismahdollisuuksia pitää olla muualla kuin häkissä. Toisaalta riittävän ison kanihäkin sijoittaminen yksiöön saattaa osoittautua ongelmaksi, mutta kanihan pärjää ilman häkkiä. Jos siis kanin haluaa yksiöön ottaa, sille pitää olla valmis antamaan aikaa, hellyyttä ja virikkeitä sekä riittävästi tilaa juosta ja hyppiä. Tämä pätee tietysti kaikkiin muihinkin tiloihin kuin vain yksiöihin."

Virikkeitä, hellyyttä ja seuraa

Kani on eläimenä erittäin seurallinen. Optimaalista olisi, jos kanilla olisi kaveri – eli perheessä olisi kaksi kania. Paras kombo on leikatut uros ja naaras. Myös sisarukset voivat tulla toimeen keskenään. Yksinkin kani pärjää, mutta tarvitsee paljon ihmisen seuraa.

"Kanin kanssa pitää olla läsnä. Fiksu eläin tykkää paijaamisesta ja läheisyydestä – vertaisinkin kania aika paljon kissaan lemmikkinä."

Tilan lisäksi kani tarvitsee älyllistä virikettä. Kaneille löytyy aktiivileluja ja mukavaa jyrsittävää, ja lisähaastetta voi hakea koirien tai kissojen älypeleistä. Älypelejä voi askarrella myös itse. Agility ja valjaissa ulkoilukin onnistuu, jos siihen on tottunut pienestä pitäen.

Touhuilun myötä saattaa kani käydä pureskelemassa sallittujen järsintäkohteiden lisäksi listoja tai johtoja. Asunnosta kannattaakin tehdä “kani-proof”. Käytännössä se tarkoittaa, että johdot laitetaan piiloon.

"Tämä on toki hyvin yksilöllistä. Jotkut eivät tee tuhoja ollenkaan. Touhukkaan kanilemmikin tekemiin tuhoihin kannattaa silti henkisesti varautua," Kiira nauraa.

Aina heinää

Häkin – jos sellaista haluaa käyttää – lisäksi kanille pitää hankkia oma vessa, ruokakuppi ja juomapullo. Vessan voi sijoittaa häkkiin, jolloin sotkut pysyvät häkin sisällä. Heinää pitää olla kanille tarjolla koko ajan.

"Jos epäilee heinäherkkyyttä, kannattaa ostaa ensin kotiin heinäpussi ja testata, saako heinästä allergiaoireita. Kani tarvitsee heinää, joten heinäallergikoille kani ei lemmikiksi sovellu", Kiira vinkkaa. "Kanin vessa on saman tyyppinen kuin laakea kissanvessa. Hiekan sijaan siihen voi laittaa esimerkiksi paperipellettiä. Papanoita tulee kaikkialle, mutta se on kuivaa eikä sotke. Kanit ovat yleensä sisäsiistejä."

Kani on kasvinsyöjä. Eläinproteiini ei kuulu kanin ruokavalioon. Heinän lisäksi kani syö täysravintopellettejä, jotka tasaavat heinälaatujen vaihteluja. Hemmotteluun löytyy erilaisia herkkuja, ja suolakivi voi olla tarjolla tarvittaessa. Kanit ovat hyvin valikoivia syöjiä, joten esimerkiksi “all-in-one” pelletit estävät valikoivaa syömiskäyttäytymistä. Se takaa kanin saavan kaikki tarvittavat ravintoaineet.

"Moni kani tykkää hernerenkaista ja hernelastuista sekä kuivatuista yrteistä. Makutakuuta ei voi antaa millekään tuotteelle, sillä kaneissa on toki luonne-eroja ja ne tykkäävät eri mauista. Mutta kuivayrtit ja hernetuotteet ovat yleensä pidettyjä. Siemenseokset puolestaan eivät ole kanin ruokaa. Hedelmät ovat kanille karkkia."



KANIFAKTOJA 

- Kani elää noin 12-vuotiaaksi. Se on pitkä sitoumus, ja kanin ottamista harkitsevan pitää huomioida kanin elinikä. Kuten kaikkiin lemmikeihin, myös kaniin sitoudutaan koko sen elinajaksi. 

- Ennen kanin ottamista kannattaa testata yliherkkyys heinille

- Kani soveltuu lapsiperheen lemmikiksi, kunhan lapsille neuvotaan kanin oikeaoppinen käsittely. Kanista ei saa ottaa rajusti ja äkkinäisesti kiinni, ja oikea nostotekniikka pitää hallita. 

- Kani stressaa helposti, sillä se on pohjimmiltaan saaliseläin ja varuillaan. Ei äkillisiä liikkeitä tai kovia ääniä. 

- Kania ei suositella perheeseen, jossa on riistaviettinen koira. Myös iso koira voi aiheuttaa kanille stressiä, joten koiraperheen kannattaa harkita kanin ottamista tarkkaan. 

- Bambista tutu Rumpali ei ole pelkkää legendaa. Kanit rummuttavat takajaloillaan varoittaessaan muita. Säikähtäessään kani vetäytyy piiloon rummuttamaan. 


Kanin terveys

- Kani kannattaa leikkauttaa. Myös muihin eläinlääkärikuluihin tulee varautua. Kani on eksoottinen eläin, joten kania hoitavat eläinlääkäriasemat kannattaa tarkistaa etukäteen.

- Yleisimmät terveysongelmat ovat suolistovaivat, joita voi ehkäistä oikealla ruokavaliolla, ja sairauksista pasteurelloosi.

- Ulkoileva kani kannattaa rokottaa RHD-viruksen varalta vuosittain esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä

- Kanin hampaat kasvavat koko ajan, joten hampaiden hyvinvoinnista tulee huolehtia tarjoamalla hampaita kuluttavaa jyrsittävää

- Joidenkin rotujen turkkia pitää harjata, mutta kania ei pestä, ettei se vilustu. 

- Kanilla on karvanlähtöaika kesä- ja talviturkin vaihtuessa.

- Oikeaoppinen syliin ottaminen ja piteleminen on tärkeää. Kanin takajalat pitää tukea, sillä voimakas potku ilman tukea voi vaurioittaa kanin selän. 

- Kynnet leikataan säännöllisesti parin viikon välein. Oikea asento on tärkeä myös kynsien leikkaamisessa. 

Tiesitkö? 

Ihmeotuksesta voit varata ajan kanin kynsienleikkuuseen. Opastamme ja autamme oikean tekniikan kanssa, jotta osaat tehdä sen myös kotona. Kysy myös ruoista ja herkuista, aktivointileluista ja valjaista – autamme mielellämme. Tervetuloa shoppailemaan myös verkkokaupassamme!