”Suosikkityyppini Ihmeotuksessa on ehdottomasti kääpiöjänis Pluto”

Haastattelussa Teresa Rantamäki

04.11.2020 07.10.34
Anu Peltola
0 kommenttia

Yhdeksäntoistavuotias Teresa Rantamäki on ollut Ihmeotuksessa työharjoittelussa syyskuusta lähtien. Teresa kertoo omin sanoin, millaista on eläinkaupan arki harjoittelijan silmin muutaman kuukauden mittaisella kokemuksella.

-          Olen ollut Ammattiopisto Liven kautta harjoittelussa Ihmeotuksessa syyskuusta lähtien. Syyslomaan asti tein päivän viikossa, ja nyt lokakuun viimeisen viikon olen ollut täällä kokonaan, Teresa kertoo. – Päivät ovat koostuneet eläinten hoitamisesta, tavaroiden hyllyttämisestä ja somistusten askartelusta. Olen myös huolehtinut siivouksesta, imuroinut ja pyyhkinyt terraarioiden laseja sekä siirtänyt akvaariokasveja.

Eläimistä Teresalla on kokemusta jo kotoa. Kotona Teresaa odottaa työ- ja koulupäivän jälkeen Viiru-kissa, labradorinnoutaja, Emma-poni ja hamsteri.

-          Hamstereiden hoito on ollut erityisen mukavaa, kun niiden hoitamisesta minulla on itselläni kokemusta ennestäänkin. Silti ehdoton suosikkityyppini Ihmeotuksessa on ollut kääpiöjänis Pluto, joka pääsi työharjoitteluviikkoni aikana muuttamaan omaan kotiin.

Teresalla on TELMA-opiskelussa menossa viimeinen vuosi. Keväälle on kenties tulossa 1-2 harjoittelujaksoa lisää.

-          Olen viihtynyt Ihmeotuksessa tosi hyvin, ja mielelläni voisin tulla uudestaankin. Toisaalta on rikkaus päästä katsomaan muitakin paikkoja, Teresa kommentoi kyselyihin mahdollisesta uudesta rupeamasta Ihmeotuksessa.

Kaikista paras juttu koko työharjoittelujaksolla on Teresan mielestä ollut eläinten hoito. Ikävintä asiaa ei tule mieleen. – Ei ole ollut mitään vastenmielistä työtä, Teresa sanoo.

Harjoittelujakson jälkeen jatkuu itsenäiseen elämään ja työelämään valmentava opiskelu. Koulun lisäksi Teresa ehtii harrastamaan monenlaista.

-          Harrastan kirjoittamista, ratsastusta ja kuntosalia ohjatussa ryhmässä. Olen miettinyt myös blogin aloittamista.

Lahjakas nuori nainen tekee myös elokuvia. – Vuonna 2019 voitin Kaikki kuvaa -kilpailun nuorisosarjan yleisöäänestyksen elokuvallani Rikki. Olen osallistunut kisaan myös tänä vuonna, ja aion osallistua myös ensi keväänä, Teresa kertoo. - Elokuviin liittyen teen kaiken itse: olen näyttelijä, ohjaaja, kuvaaja, äänittäjä, leikkaaja, käsikirjoittaja, puvustaja ja maskeeraaja. Sävellän myös musiikin itse. Kenties tulevaisuudessa hyödynnän kitaransoittoakin. Tällä hetkellä työn alla on animaatioprojekti.


Ihmeotus kiittää Teresaa hienosta työpanoksesta ja huippuasenteesta ja toivottaa onnea ja menestystä jatkoon!

 Opettajan kommentit 


- Työelämään valmennusjaksot ovat todella tärkeitä kohtia opiskelijoiden opiskelu- ja työuralla. Ne vahvistavat mahdollisuutta löytää oma työura- ja jatkokoulutuspolku. Lisäksi oikeilla työpaikoilla opitaan aidoissa työolosuhteissa tärkeitä työelämätaitoja ja työporukassa pärjäämistä.

Yhteistyö Ihmeotuksen kanssa on ollut  alusta saakka mutkatonta ja sujuvaa sekä opiskelijoiden tarpeet huomioon ottavaa. Ulla Nurmistolla ja muilla työntekijöillä on ollut aina aikaa keskusteluille ja etenkin palautteen antamiselle opiskelijalle. Työelämään ja ammattiin kasvaminen tapahtuu aina kokeneiden työntekijöiden ohjauksessa ja tuen turvin.

Ammattiopisto LIVEssä työ- ja koulutuspolut räätälöidään yksilöllisesti ja siksi myös tiivis yhteistyö työelämän edustajien kanssa on tärkeää opiskelijan opintojen onnistumisen näkökulmasta. Tarvitaan yksilöllisesti sovittuja työtehtäviä ja työaikoja, jotka aina sovitaan yhteistyössä työantajan kanssa.

Liven opiskelijoilla on paljon arvokasta osaamista ja hyvä työmotivaatio. Tästä Teresa on loistava esimerkki. Lopulta kaikki voittavat ja saavat itselleen paljon: niin opiskelija, ammattiopisto kuin työpaikkakin. Suurkiitos kaikille Ihmeotuksen ammattilaisille tästä hienosta kokemuksesta!

Tuula Jägerroos, ammatillinen erityisopettaja

Mervi Toivola, ohjaajaAmmattiopisto Live on toisen asteen ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Teresan suosikki: kääpiöjänis Pluto poseeraa